Rubus allegheniensis. Voimakas- ja pystykasvuinen karhunvatukka. 'Sonja' on kestävä, kotimainen, Savitaipaleen seudulta Etelä-Karjalasta kotoisin oleva maatiaiskanta. Pensaan näyttävät valkoiset kukat aukeavat keskikesällä. Sato alkaa kypsyä elokuussa ja ehtii valmistua ennen syyspakkasia. Marjat ovat melko suuria, kiiltävän mustia ja makeita. Ne sopivat hyvin tuorekäyttöön, jälkiruokien koristeluun ja hilloihin. Rehevän ja suuren pensaan voi tukea esimerkiksi säleikköön. Itsepölyttyvä.

Karhunvatukka tarvitsee aurinkoisen ja suojaisan kasvupaikan. Se viihtyy myös paahteessa, kunhan kasvualusta ei ole liian kuiva. Se kasvaa lähes millaisessa maassa tahansa, mutta parhaiten se viihtyy multavassa, vettäläpäisevässä ja kalkitussa paikassa, joka on luontaisesti tuore. Taimi istutetaan entiseen syvyyteensä. Lisälannoitusta ei anneta istutuksen yhteydessä. Taimien istutusväli on reilu metri.

Kasvi tarvitsee tukea viimeistään satokauden alkaessa, sillä marjat saattavat varista maahan voimakkaassa tuulessa. Rikkakasvit pidetään kurissa varsinkin taimivaiheessa esim. katteen avulla. Lannoitusta ei juurikaan tarvita. Lannoitteitta käytetään hyvin kohtuullisesti, koska voimakas lannoitus saa aikaan liian rehevää kasvua ja tuleentuminen kärsii. Kukkineista versoista kannattaa leikata pois noin puolet kiihkeän kasvun aikaan heinäkuun puolivälissä. Tämä edistää marjojen kehittymistä. Kukkimattomat versot voi poistaa kokonaan, jotta marjovat versot saavat riittävästi kasvutilaa ja valoa. Satoa tuottaneet versot leikataan syksyllä kokonaan maanrajasta. Keväällä poistetaan paleltuneet ja heikot versot. Jänissuoja kannattaa pitää kasvin ympärillä koko vuoden.

Menestymisvyöhykkeet: I-III (IV)

Korkeus: 150-200 cm

Kasvupaikka: Aurinkoinen, kuiva-tuore, lämmin

Viljelymaa: Suomi

Astiataimi 3L. Taimikoko 50 cm. 

Karhunvatukka 'Sonja'

  • Tuotekoodi: Sonja
  • Saatavuus: 6
  • 12,50€