Yrittäjän tarina

Hei ja tervetuloa Porwoon Ruusu & Raparperi -yritykseni sivustolle! Saanen esittäytyä hieman. Olen Ari, 57-v., lähtöisin ’Pohojammaalta’ Vaasasta, ja kiertänyt sieltä rantaa pitkin Turun, Espoon, Helsingin ja Kotkan kautta Porvooseen. Koulutukseni on autoinsinööri, vanhojen ajoneuvojen entistäjä sekä nyt sitten uusimpana puutarhuri puutarhatuotannon alalta.

Koko ikäni olen elänyt ja hengittänyt autoja, sekä työksi että harrastukseksi, ajoittain vahvastikin liki kellon ympäri. Ja sitten reilun 30 työ- ja opiskeluvuoden jälkeen tuli mieleen tehdä jotain aivan muuta. Eli miksi ei vaikka puutarhuriksi. Tämäkään päähänpälkähdys ei tullut harkitsevalla insinöörillä mieleen ihan äkkinäisesti, vaan asiaa kypsyteltiin ensin parin vuoden ajan kotipuutarhaa ja erilaisia puutarhayhdistyksiä harrastellen, kunnes keväällä ’16 tuli sitten päätöksenteon ja aivan uuteen koulutukseen lähdön aika. Ja tässä sitä sitten ollaan – puutarhuri!

Aikaisempaa yrittäjäkokemusta minulla on vuosituhannen vaihteen molemmin puolin reilun vuosikymmenen ajalta, jolloin tein yhden miehen toiminimenä teknisiä kielenkäännöksiä autojen ja korjaamolaitteiden maahantuojille ja samalla myin vanhojen Volkkarien varaosia entisöintiin ja viritykseen, osittain omana maahantuontinakin. Tämä paketti olisi toiminut kohtuullisen hyvin osapäivätyönä, mutta täyden elannon tuottajaksi siitä ei ollut ilman huomattavaa varaosavaraston kasvatusta, mihin en kuitenkaan halunnut lähteä. Lopullisesti yritys hiipui aloittaessani työt autokatsastusmiehenä ja Trafin vaatiessa riippumattomuuden nimissä kaikkien sidonnaisuuksien katkaisua auto- ja varaosamarkkinoihin.

Luomupainotteinen puutarhurikoulutus KEUDA Mäntsälässä laajensi ammattitaidon lisäksi myös ajatusmaailmaa ja sai huomaamaan yhteisen ympäristömme huomioimisen tarpeen. Sen vuoksi pyrin ottamaan ympäristöasiat huomioon kaikessa taimiston toiminnassa. Esimerkkinä tästä ovat muun muassa 100% kierrätysmuovista valmistettujen sinisten Pöppelmann Blue -ruukkujen käyttö aina kun sopivia sellaisia on saatavana sekä turpeettoman kasvualustan ja luonnonmukaisten lannoitteiden suosiminen. Orgaaniset luonnonlannoitteet ovat muutenkin maaperälle hyödyllisiä lisätessään sen pieneliötoimintaa ja humuspitoisuutta.